Contrabas


Met veel plezier stel ik als eerste instrument in de etalage van de NVS deze contrabas uit 2010 aan u voor.


Zoals de meeste1) bassen die hier gebouwd worden, is het een kopie van de "O'Stoole" bas van Gasparo Bertolotti ("Da Salo"), precies jaartal onbekend maar rond 1600, waar Anthony Woodrow jarenlang op gespeeld heeft. Mij is de eer te beurt gevallen het instrument, na een heftig ongeluk, te mogen restaureren, zodat ik het van binnen en van buiten heb leren kennen. Voor de kopieŽn heb ik besloten het bovenblad als uitgangpunt te nemen, met als enige aanpassing aan de moderne tijd en de ergonomie een wat lagere positie van de knik in het achterblad.
Deze kopie heeft overigens niet de extreme hoogte van de krans, ca. 24cm, van het origineel, wat hem wel wat "toegankelijker" maakt.
Om praktische redenen hebben we de met inlegwerk versierde krul van het origineel ook niet gekopieerd. In plaats daarvan siert een statige klassieke krul naar ontwerp van de school dit instrument.


De klank is geheel wat je van dit model mag verwachten: diep, warm en groot, en zonder wolven. De enorme diepte van het origineel haalt deze misschien niet, maar daarvoor in de plaats krijg je een prachtige focus en definitie.


     


     


De belangrijkste afmetingen in cm's: corpuslengte 114, snaarlengte 105, bovenbreedte 55, taille 37, onderbreedte 69,5, kranshoogte 22,7.
Zoals de foto's al laten zien is het instrument van eenvoudig hout gebouwd. De grondering bestaat uit een gedeeltelijke sealing met kaliwaterglas en een kleursealing met pigment en lijnolie. De lak is olielak. Wat dit instrument misschien mist aan zwierigheid (de bij oude violen zozeer bejubelde "panache") wordt wat ons betreft tot op grote hoogte goedgemaakt door zorgvuldigheid.
Het etiket vermeldt dat deze bas in 2010 door Marnix van Winkelen onder de hoede van de NVS is gebouwd. Dat klopt. Marnix had al een aantal kleinere strijkinstrumenten gebouwd, zodat deze bas wel door een liefhebber is gebouwd, maar niet door een beginner. Het schooletiket bestond toen nog niet.


Alles overwegende mag de bas voor €9500,00 een toegewijde bespeler vinden.1) Maar niet alle! Een Weense bas is onderweg.