ZomerwekenDe weken staan open voor alle niveaus, van absolute beginner tot bouwers met veel ervaring. De beginners beginnen met het maken van de binnenmal en worden al doende ingewijd. Tegen de tijd dat je de blokken op de mal hebt, heb je al heel wat ervaring opgedaan met gereedschap en aftekengerei. Voor beginners heeft de School gereedschap te leen.
Gevorderden werken aan hun eigen projecten op hun eigen niveau. Zij worden geacht eigen gereedschap mee te brengen, omdat de werkplaats niet voor zoveel bouwers gereedschap herbergt. Voor hen gaat het om de fijne puntjes van het werk: gereedschap echt goed slijpen (vaak een sluitpost!), eenduidig aftekenen, alternatieve methodes leren kennen, de verschillen tussen Duitse en Italiaanse vioolbouw, etc.
De donderdagavond van de zomerweek is traditiegetrouw gewijd aan het "intoneren", het beïnvloeden van klank en speelaard. Waar ons handwerk ophoudt, begint immers het echte leven van de viool in handen van de bespeler. Vooral voor de nieuwelingen is het interessant om te zien wat er na al het bouwen met de klank kan worden gedaan. En hoe simpel het eigenlijk is.


De belangstelling voor de weken neemt gestaag toe, wat goed is voor de school, en om teleurstellingen te voorkomen hebben we de Vioolbouwweek "light" geïntroduceerd.


"Light" wil zeggen, zonder gemeenschappelijke warme lunch, geen logeergelegenheid bij ons thuis, max. 6 deelnemers, de staf bestaat alleen uit mijzelf. Licht ook een beetje in de zin dat het 5 dagen zijn.


Wie voor de eerste keer deelneemt aan de strijkstokkenweek maakt een barokstok (viool, cello of bas) compleet met clip-in slof. Het is gebleken dat het maken van een klassieke stok in 1 week, met het bijbehorende Pernambuc, voor een beginner meestal te hoog gegrepen is. In het tweede jaar kun je kiezen voor het maken van een klassieke slof plus knopje, òf een klassieke stang uit Pernambuc, satijnhout, accacia, o.i.d. In het derde jaar maak je de klassieke stok compleet. Klassiek wil zeggen met een minimum aan zilverwerk, en een "baan" die zich beter leent voor handmatige vervaardiging dan de standaard franse oplossing. De stok is verder all-round in muzikale zin.


Rob Stemerding is als zeer gewaardeerd assistent deels nog in opleiding, maar intussen zou ik niet weten hoe het zonder hem zou moeten. Hij is algemeen technisch zeer goed onderlegd, en komt zo met onverwacht goede oplossingen voor problemen waar we al lang mee worstelen, niet gehinderd door vioolbouwtechnische tunnelvisie.


Eitan Hoffer studeerde barokviool aan het conservatorium in Utrecht.
Na zijn studie keerde hij terug naar Israel waar hij in verschillende orkesten speelt. Zijn strijkstokken oogsten intussen internationaal waardering.
Zoals ik de violen afwerk op klank, werkt Eitan al spelend de strijkstokken af op speelaard, toon, articulatie etc. Het resultaat is altijd een stok die het "doet".
André Klaassen, stokkenbouwer en oude vriend, probeer ik al een tijdje als leskracht te krijgen, wat nu gelukt is! Met een lange en succesvolle carrière als stokkenbouwer, is hij onder meer de meester van de eenvoudige, doch hoogst efficiënte truc dan wel het dito hulpgereedschap.


Basisgegevens:


  • niveau: vanaf beginner tot professioneel
  • aantal deelnemers: max. 12 per week (6 in "light")
  • Plaats: de Nederlandse Vioolbouwschool, Markt 17, Makkum (Fr)
  • Kosten: €400,- (€310,- voor "light"). Koffie, thee en 1x diner op donderdag: €25,-. De zeer goed verzorgde warme maaltijd tussen de middag kost €90,- voor 6 dagen. Het idee hierachter is dat zij die kamperen of in een B&B verblijven, 's avonds met iets eenvoudigers kunnen volstaan.
  • Gaarne aanmelden voor 15 juni
  • Er is een beperkt aantal slaapplaatsen beschikbaar à €22,50,- per nacht, incl. ontb. Er zijn div. B&B's op loop- of fietsafstand van huis en werkplaats. Ook zijn er in de directe omgeving goede kampeermogelijkheden.


Data 2020:


  • Vioolbouwweek "light": donderdag 30 juli - maandag 3 augustus, o.l.v. Dirk Jacob Hamoen
  • Stokkenbouw Week : donderdag 23 juli - dinsdag 28 juli, o.l.v. Eitan Hoffer, André Klaassen, Rob Stemerding en Dirk Jacob Hamoen
  • Vioolbouw Week I: zondag 9 - vrijdag 14 aug., o.l.v. Dirk Jacob Hamoen en Rob Stemerding
  • Vioolbouw Week II: zondag 16 - vrijdag 21 aug., Eveneens o.l.v. D.J. en Rob