Zomerweken


Het begon allemaal in 2004 met de eerste zomerweek vioolbouw, toen nog in Maarssen.
"Als jij de inhoud doet, wil ik de administratie en de catering wel op mij nemen." Aldus Margo mijn echtgenote ergens heel vroeg in 2004. Het werden als snel twee weken, en ook de strijkstokkenweek loopt alweer een hele tijd mee. Inmiddels is het een echte vioolbouwschool geworden, met een mooie, ruime werkplaats. Naar de kelders waarin we in Maarssen begonnen, zal niemand heimwee hebben. Wel naar de prachtige tuin waarin we met mooi weer konden werken. Gelukkig is er nog steeds een mooie tuin beschikbaar om met mooi weer met de hele ploeg tussen de middag warm te eten.De weken staan open voor alle niveaus, van absolute beginner tot bouwers met veel ervaring. De beginners beginnen met het maken van de binnenmal en worden al doende ingewijd. Tegen de tijd dat je de blokken op de mal hebt, heb je al heel wat ervaring opgedaan met gereedschap en aftekengerei. Voor beginners heeft de School gereedschap te leen.
Gevorderden werken aan hun eigen projecten op hun eigen niveau. Zij worden geacht eigen gereedschap mee te brengen, omdat de werkplaats niet voor zoveel bouwers gereedschap herbergt. Voor hen gaat het om de fijne puntjes van het werk: gereedschap echt goed slijpen (vaak een sluitpost!), eenduidig aftekenen, alternatieve methodes leren kennen, de verschillen tussen Duitse en Italiaanse vioolbouw, etc.
De donderdagavond van de zomerweek is traditiegetrouw gewijd aan het "intoneren", het benvloeden van klank en speelaard. Waar ons handwerk ophoudt, begint immers het echte leven van de viool in handen van de bespeler. Er is die avond een professionele violist aanwezig om n en ander aan de praktijk te toetsen en te illustreren.


Rob Stemerding is als zeer gewaardeerd assistent deels nog in opleiding, maar intussen zou ik niet weten hoe het zonder hem zou moeten. Hij is algemeen technisch veel beter onderlegd dan ik, en komt zo met onverwacht goede oplossingen voor problemen, niet gehinderd door vioolbouwtechnische tunnelvisie.


Piet Overduin assisteert vanaf het begin bij de zomerweken. Voor die tijd hebben wij jarenlang op maandag de meest uiteenlopende R&D experimenten op het gebeid van vioolbouw uitgevoerd, o.a. op het gebied van de akoestiek van de viool en de losse bladen, en van de lak en historisch verantwoorde manieren om die te kleuren.


Wie voor de eerste keer deelneemt aan de strijkstokkenweek maakt een barokstok (viool, cello of bas) compleet met clip-in slof. Het is gebleken dat het maken van een klassieke stok, met het bijbehorende Pernambuc, voor een beginneling meestal te hoog gegrepen is. In het tweede jaar kun je kiezen voor het maken van een klassieke slof plus knopje, f een stang. In het derde jaar maak je de klassieke stok compleet. Klassiek wil zeggen met een minimum aan zilverwerk, en een "baan" die zich beter leent voor handmatige vervaardiging dan de standaard franse oplossing. De stok is verder all-round in muzikale zin.


Eitan Hoffer studeerde barokviool aan het conservatorium in Utrecht.
Na zijn studie keerde hij terug naar Israel waar hij in verschillende orkesten speelt. Zijn strijkstokken oogsten intussen internationaal waardering.
Zoals Dirk Jacob de violen afwerkt op klank, werkt Eitan al spelend de strijkstokken af op speelaard, toon, articulatie etc. Het resultaat is altijd een stok die het "doet".


Basisgegevens:


  • . cursusleiding: Dirk Jacob Hamoen, Rob Stemerding, Eitan Hoffer en Pieter Overduin
  • niveau: vanaf beginner tot professioneel
  • aantal deelnemers: max. 10 per week
  • Plaats: de Nederlandse Vioolbouwschool, Markt 17, Makkum (Fr)
  • Kosten: €400,- Koffie, thee en 1x diner op donderdag: €25,-. Warme lunch 6x: €90,- Materiaalkosten in overleg.
  • Er is een beperkt aantal slaapplaatsen beschikbaar €20,00,- per nacht, incl. ontb.). Er zijn div. B&B's op loop- of fietsafstand van huis en werkplaats. Ook zijn er in de directe omgeving goede kampeermogelijkheden.


Data 2018:


  • Stokkenbouw Week : donderdag 1 augustus - dinsdag 6 augustus
  • Vioolbouw Week I: zondag 11 - vrijdag 16 aug.
  • Vioolbouw Week II: maandag 18 - zaterdag 23 aug.