Stemmechanieken voor contrabas


De eerste serie basmechanieken, ca. 20 jaar geleden door mij ontworpen en op de markt gebracht, blijkt in de praktijk bijzonder goed te voldoen. Tijd dus voor een tweede serie, met kleine, maar in mijn ogen essentiŽle verbeteringen. Ondanks dat een vaste afnemer, op mijn voornemen er iets aan te verbeteren, terugmailde: "Don't!".


  


In vogelvlucht: de conus is nu de standaard-conus van 1:25 van de ruimer voor stemsleutels voor cello. Wel zo makkelijk. Voor erg brede schroevenkasten was de conus soms te kort, dat is nu ook verholpen. Van de sets van 4, heeft die voor de E' een iets langere steel, A' en G zijn standaard, de steel van de D is iets korter, zodat hij wat minder ver uitsteekt. Ook staan de lagerbokjes van de D iets dichter bij elkaar, omdat op die plek de ruimte vaak beperkt is.
Verder zijn de verbeteringen vooral cosmetisch, zie de foto's, en is er nu wat keus in de stijl van de knoppen.


  


Wat blijft is de onberispelijke lagering en overbrenging van de worm op het wiel, voor moeiteloos stemmen zonder slijtage, en het basisidee achter deze mechanieken (vrij naar Toyota) dat wat er niet is, ook niet kan gaan rammelen. Een absoluut minimum aan losse onderdelen derhalve.Het monteren vraagt wat vakmanschap, maar daar heb ik ook niets aan veranderd. De manier waarop de lagerbokjes afzonderlijk worden ingelaten, garandeert dat op de schroefjes een minimum aan kracht wordt uitgeoefend. Ook het werken van het hout van de krul kan door deze oplossing geen grote krachten op de schroefjes uitoefenen. Dit in tegenstelling tot mechaniekplaten met vier schroefjes, of zelfs platen in de vorm van de schroevenkast. Het ziet er prachtig uit, maar als die echt vast zitten, zal de werking van het hout de schroefjes na enige tijd onfeilbaar een beetje los werken. En als ze niet echt vast zitten, heb je sowieso een bron van potentiŽle rammels en ritsels.


De essentiŽle tips voor een echt goed mechaniek heb ik schaamteloos gekopieerd van de mechanieken van William Baker. Ook het idee trouwens om ze door een klokkenmaker te laten vervaardigen. Voor hetzelfde vlekkeloze vakmanschap kan ik al meer dan 20 jaar terecht bij de ambachtelijke klokkenmaker Jacob ten Hoeve (www.jactenhoeve.nl) uit Joure.


Tenslotte bestaat altijd de mogelijkheid om naar individuele wensen een mechaniek te maken of te kopiŽren. Het vijfde mechaniek bij de bestaande vier, bijvoorbeeld. De prijs daarvan is natuurlijk afhankelijk van de complexiteit van het werk.


Van de eerste serie mechanieken is nog een beperkt aantal sets leverbaar. Ze kosten €125,00 per stuk, 4 stuks per set.


Die van de tweede serie zijn iets duurder, door de grotere wielen, extra werk aan de mooiere knoppen en het differentiŽren van de lengtes van de stelen. Ze gaan €150,00 per stuk kosten.


De mechanieken komen standaard in sets van 4. Sets van 5 zijn geen probleem, maar dan hebben we maten en foto's van de krul nodig om de lengte van de stelen te bepalen.